Mitzah Bricard – музата на Christian Dior

Материалът е подготвен от  Оливера Арнаудова

„Ако мъж иска да Ви изпрати цветя, кажете му, че името на вашия флорист е Cartier ”

Mitzah Bricard

„Митца принадлежи към рядък вид хора в днешно време, за които елегантността се явява смисъл на живота”

Christian Dior

Невъзможно било да я срещнеш на  Avenue Montaigne преди обяд. Мъжете едвам устоявали на желанието си да я последват, а жените хвърляли ревностни погледи към нея. Французите казват за такива жени «je ne sais quoi», което означава, че няма думи за такова излъчване. Тази жена е била нещо специално. Получавала всичко, което поиска, и ѝ се прощавали всички пороци и недостатъци. Тя – Mitzah Bricard /Митца Брикар (истинското ѝ име е Louise Germaine Neustadtl), музата в живота  и работата на Cristian Dior.

1_51bbeb90-766e-4971-a2ba-18935b9bf2b4

В Париж  Митца можела да бъде открита на три места: в имението ѝ, в хотел Риц и в ателието на Dior. В светските среди се разпространявали всевъзможни детайли и догадки за миналото ѝ. Биографията ѝ била обгърната в мистика и таен ореол. Някои шушукали, че била предопределена да стане съпруга на руски принц, други били сигурни, че е прекарала детството си в замък в Унгария или Румъния. Според една от версиите, тя била с англо-австрийски знатен произход.

6994fdb2c9a6a54bc6c8078ecd9457e2

Когато около някого се въртят всевъзможни предполагаеми слухове и небивалици, е обяснимо защо интересът към реалната Мадам Брикар в светското общество растял със завидни темпове. Сред модния елит на Париж се ширели различни версии. В салоните за красота дамите шушукали, че Митца е работила съвместно с Кристобал Баленсиага, както и с компанията Molyneux. Никой не разбирал коя е тя и откъде е дошла. Практически се появила от нищото.  Нейните навици, начин  на обличане и говорене, гласът ѝ, когато си поръчвала чаша шампанско и кокетният ѝ шепот във фоайето на хотел Риц – всичко, което заобикаляло Митца и всичко, което била тя по душа, я правело да изглежда почти неземна. Трудно било човек да си представи, че можела да страда от недоспиване и умора като всички останали,  да бъде без прическа или настроение. Не, подобни неща с нея не можели да се случат. Нейното всекидневие вдъхновявало останалите, а своите сакрални прекрасни ритуали за красота и шарм посветила само на един човек – Кристиан Диор.

74091-78a11-73554779-u5aa36

Спонтанно тя можела да отреже парче шифон и да украси ненадейно шапката си. С минимално усилие и голямо въображение успявала да преобрази стилно нещата около себе си. Именно страстта на Митца към аксесоарите, украшенията, красотата и елегантността свързвала дизайнера с музата му.

c7aabad0e3f866692e6b8dc8656063de

Неизменният тюрбан, леопардов шал на ръката или небрежно преметнат около шията – тя можела да превърне всяко обикновено и незабележимо нещо в специален ефект, който другите ще поискат да видят в гардероба си.

c7005bf9d995d686544c76a256221260

Александър Либерман (френско-американски художник с руски произход, скулптор и редактор), припомняйки си връзката между Митца и Диор, казвал: „Тя бе неговата танцьорка, неговата куртизанка. Шепнещият ѝ подкупващ глас, перлите, гледната ѝ точка за всичко и същевременно безразличието ѝ към живота около нея. Тя беше въплъщение на женственост и съблазън”.

6b4daa37669561b3077e1a235f49b701

При първата среща на дизайнера с Митца Брикар, когато постъпила на работа в Модната къща в отдела за шапки и аксесоари, тя му напомнила за всички жени от миналото, когато бил малко момче и наблюдавал трептящите отблясъци по вечерните им рокли.  Жените, чиито разговори подслушвал, опитващ се да разбере безкрайните им  тайни. Митца станала звездата, огряла живота на Диор и въплъщение на женствеността в стила му.

0049pqzt

 „Ако мъж иска да Ви изпрати цветя, кажете му, че името на вашия флорист е Cartier ” – обичала да казва тя. В природата ѝ била скрита същността на пантера – благородно животно, което обича свободата и следва собствените си инстинкти.

6530e54a9c795b91ee7f5ef968222e09

Митца имала колосално влияние върху Диор. Възхищавали го маниерите ѝ за обличане. Била екстравагантна – ризи и рокли обличала само на голо тяло, презирала бельото, безумно обичала лилав цвят и авангардни украшения.

dior_and_mitzah_bricard_photo_by_willy_maywald_1950

Митца Брикар

754624581041758

Dior я обожавал. И дори когато вече го нямало, Митца Брикар още дълго продължавала да работи над колекциите в къщата. Благодарение на нея се появили леопардовите щампи, които станали нейна визитна картичка. Направила ги символ на аристократичното начало в образа на Dior. Този екзотичен нюанс присъства в много колекции на Dior и до сега. Дизайнерът  навремето наричал шарките не „леопардови”, а „джунгла”.

dior

Тази невероятна жена стои и зад историята с появата на презентационния парфюм на Модната къща – “Miss Dior”. През 1957 г. в кабинета на дизайнера обсъждали как най-добре би звучало наименованието на новия аромат, когато в стаята внезапно влязла сестрата на Диор, а Митца възкликнала: „О, ето я, това е мис Диор!”.

671206_xlarge

Между Митца и Диор съществувала особена микровселенска връзка, която до днес вдъхновява последователите на дизайнера в създаването на нови колекции и продукти. През 2012 г. парфюмеристът на Модната къща – Франсоа Демаши (François Demachy) създава за „La Collection Privee Christian Dior” аромат-посвещение  «Mitzah» като знак на почит към тази знаменита, тайнствена, екстравагантна, очарователна муза, приятелка и съратница на дизайнера, модна икона, олицетворение на идеалния женствен образ и стил. Парфюмът е пикантен, ориенталски, предизвикателен и оставащ завинаги в паметта.

7fe1a2d03fa4a8e59124f5d45d75c643

През 2011г. Dior пуска и make up линия, посветена на мис Брикар с главен мотив –леопардови шарки.

a6b8c6ab2d551955

99e907ef7af979da9db4d8b61de18f23

Джон Галиано по времето, когато е  главен дизайнер на модната къща, провежда невербален диалог с Митца в колекцията си Cristian Dior Resort Collection 2010 – въображаема интерпретация, чрез която преосмисля един нов дамски имидж, подходящ за  XXI век.

ретро
дива

Вашият коментар

Lokelovebestfashion

by Aleksandra

Библиотеката

Блог за четене и книги, за емоциите между страниците - лично и пристрастно

WINE & ROSES

only for classy readers

Blue & Blues

Блогът на Славея Балдева

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.