Изложба – Le Petit Théâtre Dior

Материалът е подготвен от: Оливера Арнаудова

Le Petit Théâtre de la Mode представя в миниатюрна форма моделите  на най-великите френски котюр дизайнери.

Създател на проекта е Кристиан Диор подпомаган от неговите приятели Кристиан Берард и Жан Кокто, които му асистират в артистичното подреждане и представяне на колекциите.


Париж, март 1945: В града изпитващ затруднения след Втората цветовна война се провежда изложба, която привлича хиляди посетители.  Една истинска ода на славата на френския Haute Couture, Theatre of Fashion събира миниатюрни версии на творения, проектирани от най-големите модни дизайнери за времето си.

Кристиан Диор е свидетел и участник в това историческо събитие. Работил е за Люсиен Лелонг – модния дизайнер, който стои  зад този проект.  Кристиан Берард и Жан Кокто- артистите, които проектират повечето декори са  близки приятели на Диор. Седмици преди примирието, Париж е свободен и това събитие носи обещание за по-светло бъдеще, началото на ренесанс  за връщане към красотата и модата. Предстои и дух на обновяване, който е красиво изразен  в колекцията „New Look“ на Christian Dior в първото му модно шоу  две години по-късно, на 12 февруари 1947 година.

Днес  театърът  „Little Dior“ ни връща към това събитие, което плени парижките сърца и умове през 1945г. Това е признание за неоценимия талант  и работа  на диазйнерите-артисти от модна къща Диор, чийто талант е широко изразен в тези деликатни куклени размери, изработени прецизно до милиметър за да приличат на оригиналите във всеки малък детайл.  Във всяка изработена миниатюрна дреха – от елегантния костюм  до пищна официална рокля,  се капсулира цялата същност и чувствен дух на Диор.

Вашият коментар